villa hendrikx almere

opdrachtgever:
oppervlakte:
bouwkosten:
jaar van ontwerp:
jaar van realisatie:
adres:
de familie hendrikx
400 m2 bruto
€ 500.000,- excl. btw
2007
2009
overgooi, almere

De woning is als twee-laags gebouw opgezet en uitgevoerd. Het gebouw is grofweg in drie gedeeltes te benoemen; het voorterrein met een afsluitende hoofdmassa als entreegebouw in twee lagen, een patio en verbindingshal als open tussengebied, en het woongedeelte in één laag als laatste bouwvolume. De woning is uit gemêleerde geelwitte baksteen en mahonie kozijnen opgebouwd. Het eerste (hoge) deel bevat op de begane grond een kantoor met eigen entree en toilet, bijkeuken, berging en sauna. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers, bad- en doucheruimten. De overloop is dusdanig ruim bemeten, dat er naast de verkeersruimte plaats is voor kastenwand, om zoveel mogelijk verblijfsruimte in de slaapkamers te laten bestaan, maar ook een groot werkblad. Aan dit werkblad kunnen de drie kinderen aan de computers werken, huiswerk maken etc. Dit bevordert het sociale contact binnen de familie, maar geeft ook de nodige sociale controlemogelijkheden van de ouders op de kinderen. Alle ruimtes in dit volume hebben een van de straat af gericht karakter, om privacy te benadrukken.
De hoofdentree naar de woning bevindt zich in het tweede volume, de verbindingshal tussen het hoge kantoor/slaapvolume en het lage woonvolume. Hierin begint ook de trap naar de eerste verdieping, terwijl zich meer richting woonkamer de tweede garderobe bevindt. Het derde volume, de woon/eetkamer, is ingedeeld in drie stukken. Het eet/TV gedeelte is op het oosten en de zijtuin gericht. De keuken is ingebouwd in twee lange volumes die de woonkamer van de eetkamer scheiden. Boven de keuken is het dak van glas. In deze volumes bevinden zich ook een binnen- en een buitenhaard. De woonkamer is op de patio en op achtertuin gericht, en heeft een gedeeltelijk overdekt terras op het zuiden.

Door het uiteentrekken van de verschillende functies in meerdere, met elkaar verbonden volumes, wordt de woning en het wonen vervlochten met de kavel. De fenomenale glaspartijen, het lijnenspel en het tuinontwerp van buro Mien Ruys doen de rest.

english
foto's door luuk kramer
terug