EBG kerk amsterdam ZO

opdrachtgever:
oppervlakte:
bouwkosten:
jaar van ontwerp:
jaar van realisatie:
adres:
Evangelische Broeder Gemeente A-dam ZO
1350 m2 bruto
n.n.b.
2006
2013
kortvoort, amsterdam ZO, the netherlands

Het gebouw is eenvoudig van opzet. De entree en de keuken zijn het middelpunt geworden van de kerk. Daarnaast liggen links en rechts de ontmoetingshal en de kerkzaal. Op de verdieping boven de ontmoetingshal zijn de flexibel bruikbare vergaderruimtes gelegen. De kerkzaal zelf heeft op de verdieping een balkon; de rest van de zaal op de verdieping is vide, met een tot 9 meter hoogte oplopend dak. Dit eindigt in de 13 meter hoge lichttoren; een lichtstraat over de volle breedte van de zaal, dat indirect zonlicht toelaat.
Licht en de kleur wit zijn van groot belang in de liturgie van de EBG. Het daglicht dat in de zaal, indirect door het dak binnenkomt, is het hoofdmoment in het hele gebouw. De introductie van de bezoeker in de zaal wordt erdoor bepaald. Verder is het gebouw een lichtbaken in de omgeving. De hoofdentree met de hoge pui straalt altijd licht uit, en geeft daarmee een ‘welkom’ signaal naar de omgeving. Het ‘wit’ in de liturgie wordt vooral vertaald in de 550 witte stoelen met witte poten voor de kerkzaal. Het geeft een helder en geordend beeld aan de beleving van het interieur.
Voor de gevel is een gemęleerde geelwitte steen gekozen, in wild verband gemetseld. Het sterk monolithische karakter van het gebouw wordt versterkt door het op een terp te plaatsen. Met haar sobere en terughoudende uitstraling dient het gebouw zich naar haar functie;
het moderne kerkgebouw.

english
foto's door luuk kramer
terug