villa frenay almere

opdrachtgever:
oppervlakte:
bouwkosten:
jaar van ontwerp:
jaar van oplevering:
adres:
de familie frenay
386 m2 bruto
€ 460.000,- excl. btw
2008
2011
villapark 'in de noordzoom', lelystad

De woning is als één-laags gebouw opgezet en uitgevoerd, waarbij de locatie vroeg om een reactie op ‘wonen aan het water’. Dit laatste is vormgegeven door een veranda over de volle lengte van het gebouw (zuid), langs de meest belangrijke verblijfsruimtes van de woning; van ouderslaapkamer, naar inloopkast, naar ouderbadkamer, naar hobbykamer, naar keuken en uiteindelijk eetkamer met om de hoek de woonkamer. Langs deze lijn is er een overgang van water, naar veranda, naar volledig glazen gevel met schuifdeuren waarachter genoemde ruimtes liggen. Om het gebouw richting te geven in het platte polderlandschap, is het dak van de woon/eetkamer uitgevoerd met een licht hellend dak. Aan de niet-waterkant (noord) van de woning liggen de kinderkamers met hun badkamer, de bijkeuken en de woonkamer.

De reeds bestaande kunstmatige ‘heuvels’ in het terrein hebben we verder geaccentueerd, en de carport met berging is half ingegraven in één van ze. De sauna met tuinberging is op een andere heuvel gelegd, en ligt het hoogst van de drie gebouwen. Vanuit de sauna is zicht op een Cor-Ten stalen watergang die langs het niet-overdekte terras van de woning afloopt naar de waterpartij die langs de kavel loopt.

Door de spreiding van de gebouwen wordt een woonerf gecreëerd, meer dan een woning met bijgebouwen. De transparantie en richting te zien in het interieur, zorgen voor een ultieme binnen - buiten ervaring, die versterkt wordt door de accentuering in het terrein. De constructieve uitdaging van de T-vormige kopgevel met glazen hoeken, resulteert in een fenomenale ervaring van de binnen- en buitenruimte in de woon- en eetkamer. De constructieve en architectonische spanning van de gekozen oplossing in deze kopgevel, is bijna overal in en rond de woning te ervaren.

english
foto's door luuk kramer
terug